Yoğurda eklenir eklenmez besin değerini 2 katına çıkıyor: Mutfakların şahı işbaşında!

Balin Probiyotik Etkileri Yoğurda Nasıl Katkı Sağlıyor?

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, balın probiyotik etkileri artırma konusundaki rolünü ortaya koydu.

Sağlıklı, iltihap giderici, antioksidan ve antibiyotik özelliklere sahip olan balın, yoğurda eklendiğinde bu fermente süt ürününün probiyotik gücünü artırdığı keşfedildi. Araştırmacılar, balın probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini belirtti.

Mayo Clinic’e göre, balın gastroenterit kaynaklı ishalin önlenmesine yardımcı olabileceği ve oral rehidratasyon tedavisinde kullanılabileceği yönünde kanıtlar bulunuyor. Beslenme uzmanı Dawn Jackson Blatner ise balın hem probiyotik hem de prebiyotik özelliklere sahip olduğunu ve bağırsak florasının sağlığına katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

Bağırsakta toksik maddelerin atılmasını sağlıyor

Yoğurt ise, sütten daha kolay sindirilebilen bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olarak öne çıkıyor. İspanyol Kalp Vakfı’na (FEC) göre, yoğurdun probiyotik etkisi, laktoz intoleransı semptomlarının iyileştirilmesine, rotavirüs ve antibiyotik kaynaklı ishalin tedavisine yardımcı oluyor. Ayrıca, bağırsakta toksik ve kanserojen maddelerin atılmasını desteklerken, bağışıklık hücrelerinin doğal üretimini artırıyor.

Bal ve yoğurt kombinasyonu, hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Ancak, balın yüksek kalorili olduğu göz önünde bulundurularak ölçülü tüketilmesi öneriliyor. Bu güçlü ikili, sindirim sağlığını desteklemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için ideal bir tercih olabilir.

Akdeniz diyetinde yaygın bir lezzet

Akdeniz diyetinin yaygın bir kombinasyonu olan yoğurt ve bal, hem lezzet hem de sağlık açısından dikkat çekiyor. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden (UIUC) yapılan iki araştırmaya göre, sabahları bir kase sade yoğurda bir kaşık bal eklemek, kahvaltınızı tatlandırmanın yanı sıra yoğurttaki probiyotik kültürleri artırıyor.

UIUC Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü’nde doçent ve The Journal of Nutrition’da yayımlanan çalışmaların ortak yazarı olan Hannah Holscher, yoğurt ve balın mutfak uyumunu ve bunun gastrointestinal mikrobiyom üzerindeki etkilerini araştırdıklarını belirtti. Holscher, Yunan yoğurtları gibi fermente süt ürünlerinin, sindirim sağlığını ve düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen, ruh hali ve bilişsel işlevler üzerinde olumlu etkiler sağlayan Bifidobacterium animalis (B. animalis) gibi probiyotik suşlar içerdiğini ifade etti.

Holscher, sindirim sürecinde ağız, mide ve bağırsaktaki enzimlerin besin emilimini kolaylaştırdığını ancak aynı zamanda yararlı probiyotik bakterilerin canlılığını azalttığını vurguladı. Araştırmalar, balın yoğurttaki probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini ortaya koydu. Holscher, laboratuvar çalışmasının sonuçlarının insanlarda gerçek dünya uygulamalarına dönüştürüldüğünü belirtti.

Yoğurt ve bal kombinasyonu, hem Akdeniz diyetinin bir parçası olarak hem de sindirim sağlığını destekleyen güçlü bir ikili olarak öne çıkıyor. Bu lezzetli ve sağlıklı seçenek, kahvaltı sofralarına hem tat hem de fayda katıyor.

Related Posts

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.