Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz Tedavisi ve İpli Skolyoz Yöntemi

Skolyoz tedavisi, omurgadaki sağa ya da sola eğrilikleri düzeltmeyi hedefler. Bu durum genellikle çocuklarda büyüme çağında genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Skolyozun ilerlemesi durumunda hastanın gelişimini olumsuz etkileyebilir. Tedavide hastanın yaşı, eğriliğin derecesi ve büyüme potansiyeli dikkate alınarak kişiye özel planlar uygulanır. Füzyonsuz skolyoz ameliyatı olarak bilinen ipli skolyoz yöntemi ise gögüs bölgesindeki omurlarda kımıldamayı sağlayarak büyüme sırasında eğriliğin düzelmesine yardımcı olabilir. Memorial Şişli ve Bahçelievler Hastaneleri İleri Omurga Merkezi’nden Prof. Dr. Mehmet Aydoğan, 1-30 Haziran Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında ipli skolyoz hakkında bilgi verdi.

Skolyoz ve Ergenlik Dönemi

Ergenlikte ortaya çıkan “Adölesan İdiyopatik Skolyoz” en yaygın skolyoz türüdür. Her hastanın tedavisi farklılık gösterir ve hastanın yaşı, eğriliğin yeri, derecesi ve büyüme potansiyeli dikkate alınır. Erken teşhis edilen skolyoz hastaları için takip ve doktor kontrolü önemlidir. Erken dönemde saptanan skolyoz, çocuğun büyüme potansiyelini etkileyebilir ve uzadıkça omurga daha da eğilebilir.

Skolyoz Derecesi ve Tedavi Yöntemleri

Skolyozun derecesine bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterir. 20 derecenin altındaki eğrilikler izlem altında tutulabilir. 20-45 derece arasında olan eğriliklerde ise konservatif tedaviler uygulanabilir. 35 derecenin üzerinde bel eğriliği ve 40 derecenin üzerinde sırt eğriliği olan hastalar cerrahi işlem düşünülebilir.

İpli Skolyoz Yöntemi ve Boy Uzaması

İpli skolyoz yöntemi genellikle göğüs bölgesinde 30-60 derece arasında eğriliği olan hastalara uygulanır. Bu yöntem sayesinde hastaların boy uzaması engellenmez ve eğriliğin uzama ile birlikte düzelmesi sağlanır. Ameliyat sonrasında hastalar dans, spor gibi aktivitelerde herhangi bir kısıtlama olmaksızın rahatlıkla hareket edebilirler.

Hastalar Aktif Bir Hayata Dönüş Yapabilir

İpli skolyoz yöntemi, hastaların eğriliğini düzeltirken hareket kabiliyetini korur. Bu sayede hastalar ameliyat sonrasında normal bir hayat sürdürebilirler ve dans, spor gibi aktiviteleri kısıtlama olmaksızın yapabilirler. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.