İç Hastalıkları Uzmanı, Yanlışlıkla Yutulan Cisimleri Koleksiyon Yaptı
Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Akçam, hastalarından çıkardığı yabancı cisimleri koleksiyon haline getirdi. Bu cisimler arasında para, mıknatıs, toka, çivi, çatal iğne, küpe, yüzük, karabina, pil ve oyuncaklar yer alıyor.
Prof. Dr. Akçam, genellikle çocukların mide veya nefes borusuna kaçırdığı ve cerrahi müdahale gerektiren cisimlerin 10 yılda 350 çocuktan çıkarıldığını belirtiyor. Yemek borusunda sıkışan cisimler yüzünden yemek yiyemeyen çocuklarla karşılaştıklarını ve nefes borusuna kaçan cisimlerin ise öksürük ve solunum sıkıntısına neden olduğunu ifade ediyor.
En Çok Madeni Para Çıkarıldı
Yabancı Cisim Yutmanın Tehlikeleri
Prof. Dr. Akçam, hastaların şikayetleri ve ailelerin anlattıkları hikayelere göre tedavi uyguladıklarını, film çekimlerinde cam veya plastik gibi maddelerin görülmediğini belirtiyor. Endoskopi ile cisimleri belirleyip gerekli prosedürlerle çıkardıklarını vurgulayan Prof. Dr. Akçam, kesici ve delici cisimlerin yemek borusuna zarar verebileceğine dikkat çekiyor. Yabancı cisimlerin tehlikelerini anlatan Akçam, damarlara zarar verip kanamaya, tıkanıklığa, delinmeye, enfeksiyona ve zehirlenmeye yol açabileceğini belirtiyor.
Ailelere Uyarılar
Prof. Dr. Akçam, ailelere çocukları için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuğunuzun erişebileceği yerlerde metal para, mıknatıs, toka gibi küçük cisimler bırakmayın. Özellikle temizlik malzemelerini çocuğun ulaşamayacağı yerlerde saklayın ve çocuğunuzu bu cisimlerden uzak tutun.”