Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanmalarında Artış

Son zamanlarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarında ciddi artışlar yaşanmaktadır. Uzmanlara göre, bu durum sadece karaciğer sağlığını değil, genel yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Özellikle dikkat çeken ve tehlikeli uyarılardan biri ise vücutta oluşan su tutulmasıdır.

ABD merkezli Cleveland Clinic tarafından yayımlanan rapora göre, karaciğer hastalıklarının en yaygın belirtisi vücutta sıvı birikmesidir. Özellikle siroz teşhisi konulan kişilerin en az %50’sinde bu belirti görülmektedir. Sirozda, sağlıklı karaciğer dokusu hasarlı ve işlevsiz doku ile yer değiştirmektedir.

Karaciğer sağlığı bozulduğunda, albümin üretimi azalmaktadır. Albümin, kan damarlarında sıvıyı tutarak dokulara sızmasını engelleyen bir proteindir. Albümin seviyesindeki düşüş, vücutta sıvı birikmesine ve özellikle bacaklar ile karında şişlik oluşmasına yol açmaktadır. Uzmanlar, bu durumun önemsenmesi gerektiğini ve mutlaka tıbbi değerlendirmenin gerekliliğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir