Küresel piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı

“`html

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Gerilimler ve Fed Açıklamaları Etkili Oluyor

Piyasalarda geçen hafta Orta Doğu’daki gerginlikler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları dikkat çekti. Önümüzdeki hafta ise, Powell’ın Senato’da gerçekleştireceği sunum ve ABD büyüme verileri yatırımcıların odak noktası olmaya devam ediyor.

Küresel Riskler ve Büyüme Beklentileri

Enflasyon ve ekonomik büyüme ile ilgili soru işaretleri, artan jeopolitik belirsizlikler nedeniyle piyasa dinamiklerini olumsuz etkiliyor. ABD’nin Orta Doğu’da olaylara müdahil olacağına dair kaygılar, genel risk algısını olumsuz yönde etkilemekte.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a müdahale için “Belki gerek kalmayacak” derken, İran’a yönelik olası bir müdahale için ise sadece iki haftalık bir süre belirtti.

Ayrıca, yönetimin uyguladığı tarifelerin enflasyon baskılarını artırabileceği fikri, yatırımcılar arasında tartışılmaya devam ediyor. Fed’in Çarşamba günkü toplantısında açıklanan kararlar ve Powell’ın görüşleri yakından takip ediliyor.

Fed Faiz Oranlarını Sabit Tutma Kararı Aldı

Fed, politika faizini beklentilerle uyumlu bir şekilde %4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Banka, federal fon oranı tahminlerini de bu yıl için %3,9’da korudu. Fed’in projeksiyonları, bu yıl toplam iki faiz indirimi olabileceğini gösterirken, yıllık enflasyon beklentisini %2,8’den %3,1’e yükseltmesi dikkatleri çekti.

Powell’ın, enflasyonun bu yıl artabileceğini ve ekonomik aktivitelerin üzerinde baskı oluşturabileceği yönündeki uyarıları, faiz indirimlerinin yakın zamanda gerçekleşmeyeceği endişelerini artırdı. Powell, ABD’nin yabancı petrol bağımlılığının, 1970’lerdeki dönemden çok daha az olduğunu vurguladı.

Önümüzdeki hafta Powell’ın Senato’daki sunumu ve ABD’nin ilk çeyrek büyüme tahminleri yatırımcıların ilgisini çekecek.

Fed ve Powell’ın Etkisi: Yatırımcılar Dikkatli

Analistler, Fed’in faiz kararının ve Powell’ın açıklamalarının ardından yatırımcıların daha temkinli bir tutum sergileyeceğini belirtiyor. Orta Doğu’daki gerginlikler, risk iştahını azaltan önemli bir faktör olmaya devam ediyor.

Fed yetkililerinden Christopher Waller, temmuz ayında olabilecek faiz indirimleri için şartların uygun hale geleceğini ifade etti. Diğer yandan, tarifelerin yarattığı enflasyon riskine dikkat çeken Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, aceleci bir faiz indiriminin gerekli olmadığını belirtti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, iş gücü piyasasında anlamlı bir yavaşlama gözlemlenmediği sürece, faiz indirimine sonbaharda gidilebileceğini düşündüğünü açıkladı.

Bu gelişmeler ışığında, ABD tahvil piyasalarında geçen hafta alım satım hareketleri gözlemlenirken, 10 yıllık tahvil faizi %4,38’e geriledi.

Emtia fiyatları ise dalgalı bir seyir izlerken, altının ons fiyatı %1,9 düşüşle 3.368 dolara, gümüşün ons fiyatı ise %0,8 azalarak 36 dolara geriledi. Brent petrolün varil fiyatı ise %3 artışla 75,9 dolar seviyesini buldu.

Dolar endeksi ise %0,5 artışla 98,7 seviyesine yükseldi.

Wall Street Hisselerinde Dalgalanma

New York borsasında geçtiğimiz hafta belirsiz bir seyir izlendi. S&P 500 endeksi %0,15 artarken, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri yatay bir grafik sergiledi.

Makroekonomik verilere bakıldığında, ABD’de mayısta perakende satışlar %0,9 ile beklenenden fazla düştü. Sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,2 azaldı. İthalat fiyat endeksi, mayısta değişim göstermezken, ihracat fiyatları %0,9’luk bir kayıp yaşadı.

Çip üreticilerine yönelik olarak, ABD yönetiminin bazı teknolojik muafiyetleri bitirebileceğine dair haberler, cuma günü hisse senedi piyasalarında düşüşe neden oldu. Nvidia ve TSMC hisse değerlerinde sırasıyla %1,12 ve %1,87’lik azalmalar görüldü.

Önümüzdeki hafta 23 Haziran’da başlayacak makro verilerle dolu takvimde, imalat sanayi ve hizmet sektörleri PMI, ikinci el konut satışları gibi veriler dikkat çekecek. Powell’ın Senato sunumu, tüketici güven endeksi, büyüme ve dayanıklı mal siparişleri verileri de takip edilecek.

Avrupa Borsalarında Olumsuz Hava

Avrupa borsalarında geçen hafta düşüşler baskın hale geldi. Artan Orta Doğu gerilimleri ve enerji arzı ile ilgili endişeler, bölgedeki hisse senedi piyasasına olumsuz yansıdı.

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini %4,25 seviyesinde sabit tuttu. Açıklama metninde, Orta Doğu’daki çatışmaların enerji fiyatlarını yükseltebileceği ve bunun enflasyonik baskı yaratabileceği belirtiliyor. Ayrıca, ABD tarifelerinin ticaret alanında yarattığı belirsizlikler, şirketlerin ihtiyatlı davranmasına neden oluyor.

IMF, Euro Bölgesi ekonomisinin yüksek tarifeler ve jeopolitik risklerle mücadele etmek zorunda olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği, Rusya’dan enerji ithalatını kademeli olarak sonlandırmayı hedefleyen bir yasa teklifi hazırladı.

Geçen hafta İngiltere’de açıklanan tüketici enflasyonu yıllık %3,4 ile beklentilere uyum gösterdi fakat BoE’nin hedefi olan %2 seviyesinin üzerinde kaldı. Mayısta perakende satışlar %2,7 oranında geriledi.

Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi ise beklentilere paralel bir şekilde yıllık %1,2 azaldı. DAX endeksi %1,38, CAC 40 endeksi %1,24, MIB 30 endeksi %0,53 ve FTSE 100 endeksi %0,86 değer kaybetti.

Önümüzdeki hafta Euro Bölgesi ve Almanya’da önemli veriler, İngiltere’de büyüme ve tüketici güven endeksi izlenecek.

Asya Borsalarında İstikrarsızlık Hâkim

Asya borsalarında geçen hafta belirsizlikler etkili oldu ve ABD’nin Orta Doğu’daki durumları tartışılmaya devam etti. Çin’de gösterge kredi faiz oranları sabit kaldı.

Japonya Merkez Bankası da beklentiler doğrultusunda kısa vadeli faiz oranını %0,5 seviyesinde tuttu. Bankanın tutanaklarında, Japonya ekonomisinin ılımlı bir toparlanma kaydettiği bildirildi.

Japonya’nın dış ticaret verilerine göre, ülkenin mayıs ayı dış ticaret dengesi 637,6 milyar yen açık verdi. İhracat yıllık %1,7, ithalat %7,7 azaldı.

Bu gelişmeler sonucu, Japonya’daki Nikkei 225 endeksi %1,50 artış kaydederken, Güney Kore’de Kospi endeksi %4,40, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %1,52 ve Çin’de Şanghay endeksi %0,51 değer kaybetti.

Gelecek hafta, Japonya’da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi ve işsizlik oranı verileri izlenecek.

Merkez Bankası Faiz Oranını Sabit Tuttu

Yurt içinde geçen hafta BIST 100 endeksi, %1,17 oranında bir düşüşle 9.203,37 puandan kapanış yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz oranını %46 seviyesinde sabit tuttu.

TCMB tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2025 için cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon dolarlık açık verdi. Ödemeler dengesi dış ticaret açığı ise 9 milyar 891 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası, Türk lirasını desteklemek amacıyla çeşitli makroihtiyati önlemler aldı. Bu önlemlerle birlikte bankalara yeni hedef oranlar getirildi ve TL mevduat hesaplarına ilişkin bazı düzenlemeler yapıldı.

Dolar/TL, haftayı %0,7 artışla 39,6740 seviyesinden kapattı. Önümüzdeki hafta Türkiye’de reel kesim güven endeksi, kapasite kullanımı gibi veriler izlenecek.

“`

Related Posts

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Emekliler Kadıköy’de eylemde: Aş yerine dert kaynatıyoruz

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu (EYT-EF), Kadıköy İskele Meydanı’nda “İnsanca yaşamak her vatandaşın hakkıdır” sloganıyla eylem düzenledi. Siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği eylemde emekliler, “TÜİK şaşırma, sabrımızı …

Suudiler imzayı attı: Dev doğal gaz boru hattı için büyük anlaşma

Suudi Arabistan’da enerji sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Ülkenin enerji devi Aramco’nun yürüttüğü Master Gaz Sistemi-3 (MGS-3) projesinin dokuzuncu paketi için Qapqa şirketi, A.Hak Pijpleidingen Saudi Company ile yeni bir anlaşmaya imza attı …

Zam geliyor! Akaryakıtta tabela yine değişiyor!

Akaryakıt fiyatlarında indirim ve zam haberleri gelmeye devam ediyor. İran-İsrail gerilimi ile rekor artış kaydeden petrol fiyatları akaryakıtta tabelayı değiştirdi. Gerilimle birlikte tarihi zamlar gelen akaryakıt bu haftayı indirimle açtı. Ancak …