Kredi kartı şifrenizde asla olmaması gereken rakamlar

Kredi Kartı Kullanımı Artarken Güvenlik Önlemleri Önem Kazanıyor

Kredi kartı kullanımı gün geçtikçe artıyor ve nakit paranın alım gücü de azalıyor. Bu durumda kredi kartları, günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelirken güvenlik önlemlerinin de önemi artıyor.

Son yıllarda dijital dolandırıcılık vakalarında artış olması, kullanıcıların şifrelerine daha dikkatli davranmaları gerektiğini gösteriyor. Siber güvenlik uzmanları, hackerların genellikle bazı rakamları ve tahmin edilmesi kolay şifre kombinasyonlarını tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Kredi kartı şifreleri genellikle 4 haneli sayılardan oluşur. Ancak yapılan araştırmalar, kullanıcıların kolay hatırlanabilir ve tahmin edilmesi kolay kombinasyonları sıkça tercih ettiğini ortaya koyuyor.

İşte kullanmamanız gereken bazı şifre kombinasyonları ve nedenleri:

  • “1234”, “1111”, “0000” gibi tekrar eden veya sıralı kombinasyonlar: Bu tür şifreler, istatistiksel olarak en çok tercih edilenler arasında yer alır ve hackerların ilk hedefidir.
  • Doğum yılı veya tarihi: Özellikle “1980”, “1990”, “2000” gibi yıllar kolayca tahmin edilebilir ve sosyal medya üzerinden elde edilebilir.
  • Telefon numarasının son 4 hanesi: Sık kullanılan bir şifre tipi olan bu yöntem, cep telefonu numarasıyla ilişkilendirildiğinde kart bilgilerinin ele geçirilmesini kolaylaştırabilir.
  • Ev numarası ya da plaka kodları: Kolay hatırlanabilir olsalar da sosyal mühendislik yöntemleriyle kolayca tahmin edilebilirler.

Uzmanlar, kart şifrelerinin rastgele rakamlardan oluşması ve kişiye özel olacak şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin, sizin için anlamı olmayan ancak rastgele bir kombinasyon olan “6391” daha güvenli kabul edilir.

Related Posts

FED faiz kararını bugün açıklayacak

Bugün yapılacak FED toplantısının ardından FED Başkanı Powell faiz kararını açıklayacak. Toplantı öncesi piyasalarda beklenti FED’in yüzde 4,25 oranındaki faizi sabit tutacağı yönünde. Faiz kararı açıklaması yapılacak toplantının ardından bugün …

Bolu’da otobüs fiyatlarına yüzde 33 zam: Öğrenciler protesto etti!

Bolu Belediye Meclisi’nin haziran ayı toplantısında otobüs biletlerine yapılan yüzde 33’lük zam sonrası öğrenciler, İzzet Baysal Caddesi’nde slogan atarak protesto düzenledi.

Teknosa’ya 17 milyon liralık para cezası

Rekabet Kurulu, teknoloji şirketi Teknosa’ya yüzde 25 indirimli bir şekilde 17 milyon liralık para cezası uygulanmasına karar verdi.

Avrupa yeni bir krizle karşı karşıya!

İsrail’in İran’ın nükleer tesisleriyle birlikte enerji altyapısını hedef alan son askeri saldırısı, bölgede dengeleri altüst etti. Özellikle Hürmüz Körfezi’nde yer alan ve dünyanın en büyük doğal gaz sahası olan Güney Pars’a düzenlenen nokta atışı saldırı, yalnızca bölgesel gerilimi artırmakla kalmadı, aynı zamanda Avrupa için olası bir enerji krizinin de başlangıcı olmaya işaret etti.

Bakan Yumaklı: 14 ilde, 7 milyon hektar ormanlık sahada faaliyetler yürüteceğiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Bankası iş birliğiyle uygulamaya alınan 400 milyon dolar bütçeli İklime Dirençli Ormancılık Projesi’nin ormancılık tarihinin en kapsamlı ve stratejik projelerinden biri olduğunu belirterek, “Bu proje kapsamında, 14 ilde, 7 milyon hektar ormanlık sahada faaliyetler yürüteceğiz. Yaklaşık 7 milyon vatandaşımızın doğrudan veya dolaylı olarak bu projeden etkilenmesini sağlayacağız” dedi.

27 yıllık sanayi şirketi konkordato talebinde bulundu: Ünlü markalara hizmet veriyor

Ekol Soğuk Çekme Demir Çelik A.Ş., mali zorluklarla karşı karşıya kalması nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1998 yılından bu yana demir çelik sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarına hizmet veren firma, Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından üç aylık geçici mühlet kararı aldı. Şirketin geleceği, 2 Eylül 2025’te yapılacak duruşmada belirlenecek.