Hindistan yaptırımlara devam ediyor: Dünyanın en zengin 16’ncı isminden Türk markalarına boykot!

Hindistan’da Türkiye karşıtı tavır endişe verici bir boyuta ulaştı. Dünyanın en zengin 16. insanı olan Hintli iş insanı Mukesh Ambani’ye ait platformlar, Türkiye’ye karşı boykot kararı aldı.

Hindistan’daki küçük dükkanlar ve önde gelen online pazar yerleri, Türk malı ürünleri boykot etmeye başladı. Bu kararın sebebi ise Pakistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler nedeniyle Ankara’nın İslamabad’a sağladığı destek.

JAMMU KEŞMİR SALDIRISI VE TÜRKİYE-PAKİSTAN İŞBİRLİĞİ

Hindistan’ın kuzeyindeki Jammu Keşmir’de, çoğunluğu Hindu turist olmak üzere 26 kişinin öldüğü saldırı sonrası Hindistan, Pakistan’a karşı operasyonlar düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türkiye’nin Pakistan ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

DİSTRİBÜTÖRLERDEN TÜRK ÜRÜNLERE BOYKOT

Hindistan’daki 13 milyon marketin ürün teminini sağlayan distribütör federasyonu AICPDF, Türkiye’den gelen tüm ürünlere karşı “süresiz ve genel bir boykot” ilan etti. Bu boykot, Türk malı çikolata, reçel, bisküvi ve kişisel bakım ürünlerini kapsıyor.

E-TİCARET SİTELERİNDEN TÜRK MARKALARININ ÇIKARILMASI

ABD’li Walmart’ın yönettiği Flipkart ve Mukesh Ambani’ye ait Reliance’e ait e-ticaret platformları, Türk giyim markalarını sayfalarından kaldırdı. Trendyol, LC Waikiki ve Mavi gibi Türk markalarının çıkarıldığı Myntra adlı giyim sitesi hakkında bilgi veren kaynaklar, diğer taraftan Myntra’nın “ulusal çıkarları” gözeterek markaları siteden çıkardığını belirtti.

Flipkart, Reliance, Trendyol, LC Waikiki, Koton ve Mavi söz konusu konuda henüz sorulara cevap vermedi.

TİCARİ ZARARLAR

Hindistan yılda 2.7 milyar dolar değerinde ürün ithalatı yaparken, Türkiye’den ağırlıklı olarak yakıt ve kıymetli maden alıyor.

Hindistan hükümeti resmi bir çağrı yapmasa da tüketici başlıklı boykot, iki ülke arasındaki ticarete zarar verebilir. Market boykotunun 234 milyon dolarlık bir ürünü etkilemesi bekleniyor. Trading Economics internet sitesine göre geçtiğimiz yıl Hindistan’ın Türkiye’den giyim ürünü ithalatı 81 milyon dolar seviyesindeydi.

Related Posts

74 bin lira maaş istiyorlar!

DYO Boya işçileri Gebze ve İzmir’deki grevlerini 33. gününde dürdürüyor. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç alamayınca greve çıkan işçiler aylık brüt maaşlarının 74 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyor. DYO Boya’da örgütlü sendika Petrol …

Huawei, ABD yaptırımlarına rağmen vites arttırdı

ABD’nin 2019’da ticaret kara listesine almasının ardından zorlu bir süreçten geçen Huawei, yapay zeka işlemci sektöründe gösterdiği dirençle dikkat çekiyor. Şirketin o dönemki dönüşümlü başkanı Eric Xu Zhijun’un “dünyanın en güçlü yapay zeka …

Küresel piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte karışan küresel piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarına odaklandı. Fed’in para politikasının değişmesiyle ilgili karar alıp almayacağı merak edilirken ABD’deki büyüme verileri izlenecek.

TESK Başkanı Palandöken’den araç muayenesi ve kredi kartı isyanı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, araç muayenelerine ve kredi kartı tahsilat ücretlerine ilişkin bir açıklama yaptı. “KREDİ KARTI TAHSİLAT FARKI KABUL EDİLEMEZ” Palandöken sosyal medya hesabı X’ten yaptığı …

Gençlere sunulan istihdam destekleri tek çatı altında toplandı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), gençlerin iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla istihdam teşviklerini İŞKUR Gençlik platformunda topladı.

Konut fiyatlarındaki artış tarihi zirvesini gördü: İstanbul zirveyi kaptırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Mayıs 2025 konut fiyat endeksi (KFE), bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 32,3 oranında artmış, reel olarak ise yüzde 2,3 oranında azalmıştır. Açıklanan verilerin ardından konut fiyatlarındaki artış enflasyonu geçti. En fazla konut satışı Ankara’ya oldu.