Güneş kremi kullanımı yaz kış sürekli olmalı: Uzmanından kritik uyarılar

Güneş Kremi Kullanımı ve Önemi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş kremi kullanımının önemi daha da arttı. Uzmanlar, cildin zararlı güneş ışınlarından korunması için güneş kremi seçimine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhuriyet, güneş kremi kullanımının önemini ve dikkat edilmesi gereken noktaları Türk Dermatoloji Derneği Mikroskopi Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ayşenur Botsalı ile konuştu.

Deri kanserlerinin büyük çoğunluğu için güneş ışığının ana faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Botsalı, “UVB ışınları, DNA zincirinde kırılmalar meydana getirerek direkt olarak cildi etkiler. Bu hasar onarılamadığında mutasyonlara ve ilerleyen zamanlarda kansere yol açabilir. Deri kanseri teşhisi konmuş hastalara sunduğumuz en önemli öneri, güneşten etkili bir şekilde korunmaları ve yıl boyunca güneş koruyucu kullanmaya devam etmeleridir” şeklinde konuştu.

Güneş kremi kullanımının sadece yaz aylarında değil, her mevsim düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Botsalı, “Güneş kremi uygulaması, yüz, eller gibi her mevsim açıkta kalan bölgeler için yıl boyunca devam etmeli. Özellikle UV-A ışınlarının sıcaklıkla değil ışığın yoğunluğuyla ilişkili olduğu ve bulutlu, serin veya kış günlerinde bile cilde etkisini sürdürdüğü bilinmektedir. Ayrıca UV-A ışınları, camlardan da geçebilir. Bu da ofis, ev veya araç içindeyken dahi cildimizin zarar görmeye devam edebileceği anlamına gelir. Güneş koruması, mevsimsel değil günlük cilt bakımının bir parçası olmalıdır” dedi.

‘DÖKÜNTÜLERE NEDEN OLABİLİR’

Güneş kremi doğru seçilmediğinde veya yanlış uygulandığında, cilde yeterli koruma sağlamadığı gibi çeşitli dermatolojik sorunlara da sebep olabileceğini belirten Botsalı, “Düzenli kullanım olmasına rağmen yetersiz miktarda uygulanan güneş koruyucular etkili olmayacaktır. Bazı ürünlerde bulunan kimyasallar, özellikle parfümler veya bazı filtreler, güneşle temas sonucu leke ve kaşıntılı döküntülere neden olabilir” şeklinde konuştu.

ÜRÜN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Kutu üzerinde SPF bilgisinin yanı sıra UVA koruyucu etkinliğe dair de bir ibare aranmalıdır.
  • Güneş koruyucunun dokusu önemlidir. Bu nedenle özellikle yüz derisi için deri tipine uygun güneş koruyucular tercih edilmelidir. Yağlı cilde sahip olanların, güneş koruyucularında “nonkomedojenik” ibaresini aramaları faydalı olacaktır.
  • Kullanılan ürünün suya ve terlemeye dayanıklı olması önemlidir. Su teması, ürünün etkililiğini azaltabilir. Bu yüzden güneş kremleri dışarı çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanmalı ve her 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.
  • Güvenilir dermokozmetik markaların klinik olarak test edilmiş ve onaylanmış ürünleri tercih edilmelidir.

Related Posts

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.