Deprem korkusu alışkanlıkları değiştirdi; yurttaşlar yastık altını bankaya taşıyor

Altınları Evde Saklamak Riskli Olabilir, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi Güvende Tutuyor

Son zamanlarda artan deprem tehlikesi ve hırsızlık endişesiyle birlikte vatandaşlar, fiziki altınlarını evlerinde saklamak yerine güvenli ve kayıt altında tutma seçeneği olan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ni tercih ediyor.

2023 Kahramanmaraş ve 2025 Nisan İstanbul depremlerinden sonra, insanların evde altın saklama alışkanlıklarında bir değişim yaşandı. Hırsızlık olaylarındaki artış da bu değişimi hızlandırdı. Bu durum, KAD-SİS sistemine ilgiyi artırdı ve 2024 yılında bankalara aktarılan altın miktarında %35’lik bir artış sağlandı.

Altınlar Artık Bankalarda Güvenle Saklanıyor ve Dijital Ortamda Takip Ediliyor

KAD-SİS sistemi sayesinde vatandaşlar, bilezik, çeyrek altın, gram altın gibi fiziki altınlarını yetkili kuyumcular aracılığıyla sisteme dahil edebiliyor. Altınlar, 995/1.000 saflık oranına göre değerlendirilerek vatandaşların banka hesaplarına aktarılıyor. Bu sayede altınlar hem fiziksel olarak korunmuş oluyor hem de yatırım dijital ortamda yönetilebiliyor. Altınlar istendiğinde tekrar fiziksel olarak çekilebiliyor.

Uzmanlardan Gelen Değerlendirmeler: Güvenlik ve Kayıtlı Ekonomi İçin Faydalı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son zamanlarda “Evdeki fiziki altınlarımızı güvende nasıl tutabiliriz?” sorusunun sıkça sorulduğunu belirterek, KAD-SİS sisteminin bu konuda mantıklı bir çözüm sunduğunu vurguladı. İstanbul’da kuyumculuk yapan Halit Gözüpek ise, “Artık kimse evinde altın saklamak istemiyor. Müşterilerimiz, deprem endişesiyle altınlarını enkaz altında kalma riskinden korumak için bankaya yatırıyor” şeklinde konuştu.

Uzmanlara göre, KAD-SİS sistemi sadece bireysel güvenliği değil, aynı zamanda kayıt dışılığın önlenmesine de katkı sağlıyor. “Evde bekleyen altınlar ekonomiye kazandırılıyor, kayıt dışı ekonomi azalıyor” şeklinde yapılan değerlendirmeler de sistemin önemini vurguluyor.

KAD-SİS ile Banka Altın Hesabı Arasındaki Farklar

KAD-SİS, fiziki altınların yetkili kuyumcular aracılığıyla bankaya aktarılmasını sağlarken banka altın hesabı doğrudan dijital olarak açılıyor ve fiziki altın sisteme girmiyor.

KAD-SİS’te altınlar fiziki olarak tekrar çekilebiliyor, banka hesaplarında ise bu her zaman mümkün olmayabiliyor. KAD-SİS yastık altı altınları hedeflerken, banka hesabı mevcut nakitleri yatırıma dönüştürmek isteyenler için daha uygun bir seçenek sunuyor.

Sistemin Sağladığı Avantajlar:

  • Çalınma veya kaybolma riski ortadan kalkar.
  • Değerleme ve aktarım işlemleri ücretsiz olarak gerçekleşir.
  • Dijital ortamda hızlı alım-satım imkanı sunulur.
  • Kasa kiralama gibi ek maliyetler ortadan kaldırılır.
  • Şeffaflık ve kayıtlı ekonomi hedeflenir.

Yetkililer, sistemin 2025 yılında daha da yaygınlaşarak kayıt dışı altınların ekonomiye kazandırılmasını desteklemesini bekliyor.

Related Posts

Huawei, ABD yaptırımlarına rağmen vites arttırdı

ABD’nin 2019’da ticaret kara listesine almasının ardından zorlu bir süreçten geçen Huawei, yapay zeka işlemci sektöründe gösterdiği dirençle dikkat çekiyor. Şirketin o dönemki dönüşümlü başkanı Eric Xu Zhijun’un “dünyanın en güçlü yapay zeka …

Küresel piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte karışan küresel piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarına odaklandı. Fed’in para politikasının değişmesiyle ilgili karar alıp almayacağı merak edilirken ABD’deki büyüme verileri izlenecek.

TESK Başkanı Palandöken’den araç muayenesi ve kredi kartı isyanı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, araç muayenelerine ve kredi kartı tahsilat ücretlerine ilişkin bir açıklama yaptı. “KREDİ KARTI TAHSİLAT FARKI KABUL EDİLEMEZ” Palandöken sosyal medya hesabı X’ten yaptığı …

Gençlere sunulan istihdam destekleri tek çatı altında toplandı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), gençlerin iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla istihdam teşviklerini İŞKUR Gençlik platformunda topladı.

Konut fiyatlarındaki artış tarihi zirvesini gördü: İstanbul zirveyi kaptırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Mayıs 2025 konut fiyat endeksi (KFE), bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 32,3 oranında artmış, reel olarak ise yüzde 2,3 oranında azalmıştır. Açıklanan verilerin ardından konut fiyatlarındaki artış enflasyonu geçti. En fazla konut satışı Ankara’ya oldu.

Dolar/TL güne yükselişle başladı! İşte son rakam (20 Haziran 2025)

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 39,6200’dan tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.20 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,6660’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 yükselişle 45,7510 …