ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

Trump’ın Ticaret Politikası: ABD ve Hindistan Arasındaki Yakınlaşma

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte izlediği korumacı ticaret politikası, global ticarette belirsizlikler yarattı. Ancak son zamanlarda ABD ve ticaret partnerleri arasındaki tarife müzakerelerinden umut verici haberler gelmeye başladı.

Özellikle Asya’da, ABD’nin Çin ve Japonya gibi önemli ortaklarıyla yaşadığı ticaret sorunları devam ederken, Hindistan ile ABD arasında yakınlaşma gözlemleniyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Hindistan ile yapılacak olan anlaşmaların, ABD’nin tedarik ağını çeşitlendirmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Bu adımlarla birlikte, ABD’li şirketlerin Hindistan’a yatırım yapma konusundaki ilgileri artarken, Hindistan’ın ticari potansiyeli de dikkat çekiyor.

Çin’in Yerine Geçme İhtimali Kısa Vadede Zor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan’a göre, Hindistan’ın kısa vadede Çin’in yerini alması pek olası görünmüyor. Hindistan ve Çin’in uzmanlık alanları ve kapasitelerinin farklı olduğunu vurgulayan Manukyan, uzmanlık ve altyapı açısından Hindistan’ın, Çin’in yerini almasının zor olduğunu belirtti.

Manukyan, ABD’nin yalnızca Çin’in yerine başka bir ülke aramadığını, aynı zamanda Hindistan gibi stratejik bir ülkeyi, Çin-Rusya ikilisine bırakmak istemediğini ifade etti.

Hindistan’ın Rusya ve Pakistan Dengeleri Önemli

ABD’nin, Hindistan ile ilişkilerini kuvvetlendirmek istediği ve dengeleri korumaya çalıştığı belirten Manukyan, ülkenin Pakistan ile rekabetinin ve Rusya karşısındaki duruşunun önemli olduğunu vurguladı. Bu denge, Hindistan’ın stratejik önemini artırıyor ve ABD’nin Hindistan ile iş birliğini teşvik ediyor.

ABD Çin’i Önemli Sektörlerde Durdurmak İstiyor

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’a göre, ABD’nin tarife politikalarının temel amacı, Çin’i engellemek. Çin’in yapay zeka gibi stratejik alanlarda hızla ilerlemesi, ABD’nin dikkatini çekiyor ve Çin’i durdurma çabalarına yol açıyor. Bu nedenle ABD’nin Çin’e karşı aldığı sert tavırlar dikkat çekiyor.

Eryılmaz’a göre, ABD’nin Çin’i durdurma hedefi, Hindistan gibi ülkelerle iş birliğini de teşvik ediyor. Ancak Çin’in ekonomik ölçeği, Hindistan’ın kısa vadede aynı seviyeye ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu durum, Hindistan için fırsat oluştursa da Çin’in yerini alması zor görünüyor.

Related Posts

Emekliliğinden sonra girişimci oldu! Ata tohumundan fide yetiştiriyor

Kocaeli’de emekli olduktan sonra 51 yaşında girdiği meslek yüksek okulunu birincilikle tamamlayan ve 4 yıllık üniversiteye başlayan Yasemin Kızılkaya, kadın girişimcilerin ata tohumundan fide yetiştirdiği serada da üretimin her aşamasında yer alıyor.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Geçen yıl 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …