Ev Yapımı Havuçlu Kek Zehirlenmesi Olayında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
7-14 Temmuz tarihleri arasında ev yapımı bir havuç konservesinden yapılan kek yedikten sonra hastaneye kaldırılan altı kişiden biri olan bir emekli, maalesef yaşamını yitirdi. Olayla ilgili bir kişi halen yoğun bakımda tutulurken, yetkililer ölüm nedeninin araştırılması için soruşturma başlattı.
Angers savcısı Eric Bouillard, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, botulizm zehirlenmesinden tedavi gören emeklinin pazartesi akşamı hayatını kaybettiğini doğruladı.
Savcı, diğer kontaminasyon kurbanlarından birinin hala yoğun bakımda olduğunu belirtirken, diğer bir kişinin hastanede tedavi gördüğünü ancak durumunun daha az ciddi olduğunu açıkladı.
Bölgesel Sağlık Kurumu (ARS) tarafından yapılan açıklamaya göre, trajedinin kaynağı ev yapımı bir havuç konservesinden yapılan havuçlu kekti. Tüketicilerin farklı zamanlarda keki tüketmeleri sonucu altı kişinin zehirlendiği belirlendi.
Yetkililer, zehirlenmeye neden olan konserveleri hazırlayan kadının da hastaneye kaldırılanlar arasında olduğunu ve “Bu ürünlerin hiçbiri ticari olarak satılmamıştır” diyerek olayın ev içi üretim kaynaklı olduğunu vurguladı.
Botulizm Nedir?
Botulizm, özellikle yetersiz sterilize edilmiş ev konservelerinde üreyen bir bakteri tarafından salgılanan çok güçlü bir toksine bağlı olarak ortaya çıkan nadir görülen ancak ciddi bir nörolojik hastalıktır.
Kas felç edici etkilere sahip olan bu hastalık, solunum yetmezliğine neden olarak vakaların %5 ila %10’unda ölümle sonuçlanmaktadır.
Public Health France verilerine göre, Fransa’da son yıllarda birçok botulizm salgını yaşanmış ve yüzlerce kişi etkilenmiştir. Bu olay, ev yapımı konservelerin taşıdığı riskleri bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Daha önce Eylül 2023’te Bordeaux’da ev yapımı sardalya konservesinden 16 kişi ve başka bir olayda ise konserve sarımsak pestosundan beş kişi ağır şekilde hastalanmıştı.