Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL’yi Korumak İçin Fonlama Maliyetini Artırdı

Bloomberg’un haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel risklere karşı Türk Lirası’nı korumak amacıyla fonlama maliyetini yüzde 48,8’e yükseltti. Bu oran, yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 46’lık politika faizinin üzerinde bulunuyor.

Gecelik Fonlama

TCMB, bankaları daha yüksek seviyedeki gecelik piyasa fonlamasına yönlendirmek için haftalık repo fonlamasını azaltıyor. Bankalar, artan fonlama maliyetleri nedeniyle mevduat faizlerini artırırken, Türk Lirası da destekleniyor.

Hedef Döviz Talebini Azaltmak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT’de katıldığı bir yayında, “Koşullar kurun büyük ölçüde yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları attı.” şeklinde konuştu. Merkez Bankası’nın faiz artışıyla asıl amaç dolar talebini azaltmaktı ancak dolar talebi hala devam ediyor, ancak sıkı para politikası talebi baskılıyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge ve vadeli kontrat maliyetlerinin artmasının kurumsal döviz talebini sınırladığını belirtti.

Rezervlerde Büyük Düşüş

19 Mart’ta başlayan süreçte Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle TCMB, yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulundu. Net rezervler son haftada 3,7 milyar dolar azaldı.

Morgan Stanley, nisan ayı başlarında “temkinli” bir şekilde Türk Lirası’na dönmeye başladığını açıklasa da yabancı yatırımcının ilgisinin hala sınırlı olduğu görülüyor.

Fonlama Maliyeti Nedir?

Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizi ile haftalık repo faizinin (politika faizi) ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan fonlama maliyeti, Türk Lirası’nın değerini korumak amacıyla belirlenmektedir.

Related Posts

ABD ve Çinli yetkililerden sürpriz ülkede ikinci görüşme

Ticaret görüşmelerinin ilk durağı Cenevre’nin ardından ABD ve Çinli yetkililer Güney Kore’de bir araya geldi.

Hizmet üretim endeksi yükseldi

Hizmet üretim endeksi, martta yıllık bazda yüzde 0,4, aylık bazda yüzde 0,1 artış gösterdi.

New York borsası karışık seyirle kapandı

New York borsası günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,21 azalarak 42.051,06 puana düştü. S&P 500 yüzde 0,1 artışla 5.892,58 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,72 kazançla 19.146,81 puana yükseldi. Hafta başında ABD-Çin …

OECD’den çarpıcı rapor: Türkiye sahte ürün ticaretinde yükseliyor!

Küresel sahte ürün ticareti hızla artıyor ve Türkiye, bu alandaki önemli oyunculardan biri haline geldi. Yeni raporlara göre, Türkiye’nin sahte ürün ticaretindeki yeri yükselmeye devam ederken, Çin’in liderliği sürüyor. Bu durum, Türkiye’nin lojistik altyapısı ve coğrafi konumunun etkisiyle daha da belirginleşiyor.

Kanun teklifi hazırlandı: Para cezası da var, hapis cezası da!

Trafik kurallarının ihlallerine ilişkin her gün yeni düzenlemelere gidilirken, AKP’liler yeni bir kıanun teklifi üzerine çalışıyor. AKP milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler ile Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu başkanlığında trafik …

3 kişiden 2’si ekonomi yönetimine güvenmiyor: ‘Halka dokunmayan seçkinler kulübü’

GENAR’ın mart ayı raporunda, toplumun temel gündeminin ekonomik sorunlar olduğu ortaya kondu. Araştırmada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik iddialar ve TÜSİAD’a dair kamuoyu algısı da dikkat çekti. Seçmen eğilimleri, kurumlara duyulan güveni ve toplumsal hassasiyetleri yansıttı.